Понедељак, 13. April 2020
Najnovije

SAOPŠTENJE: Formiran Savet za unapređenje poljoprivrede

Struka pomaže mlečnim farmama

Situacija sa korona virusom izmenila je dosadašnji svakodnevni način rada, a u narednim mesecima pred poljoprivredom su mnoga iskušenja. Nove okolnosti su nametnule i nove procedure prilikom odlaska na njivu, ishrane životinja, ali najpre će se razmišljati o uštedama i produktivnosti. Farmeri neće biti prepušteni sami sebi. Na inicijativu nemačke kompanije SANO u Srbiji, formiran je stručni tim koji će svim zainteresovanim farmerima na mlečnim farmama pružiti stručnu pomoć koja obuhvata više oblasti od značaja za normalan i efikasan rad na farmi.

Stručni savet za unapređenje mlečnih farmi sastavljen je od veterinara, univerzitetskih profesora, iskusnih farmera, banaka, stranih fondova i strukovnih organizacija. Mlečne farme su prve odabrane zbog već postojećeg zaokruženog modernizovanog sistema
rada, uz upotrebu namenskog softvera, automatizacije i modernog menadžmenta stada. Jedna od prvih aktivnosti Saveta biće organizovanje besplatnog online webinara sa temom: „Obavljanje redovnih poslova na farmi u uslovima opasnosti od virusa corone uz istovremeno unapređenje poslovanja“.

- Način rada na mlečnim farmama je već uveliko modernizovan, ne tamo negde u svetu, već na velikim srpskim gazdinstvima. Koriste se softveri za praćenje svake krave, dosta toga može da se radi na daljinu, sve više se automatizuju procesi rada, od čišćenja, ishrane, muže…Na taj način nadoknađuje se nedostatak radne snage i kvalifikovanih muzača, ali najpre se ostvaruje mnogo bolja produktivnost i znatne uštede u proizvodnji mleka. Hoćemo da
pomognemo svakoj mlečnoj farmi da bolje, lakše i profitabilnije radi - rekao je dr vet. med. Branimir Kampl, direktor Sano za Jugoistočnu Evropu.

Kako je rekao David Mužlai, domaćin jedne od najuspešnijih srpskih farmi koja ove godine obeležava 60 godina rada, moderno upravljanje farmom ima mnoge prednosti, čak i u ovakvim uslovima izmenjenog načina rada. Uz softver Afimilk na farmi, dobili su mnogo mirniji život, mogu da upravljaju farmom iz bilo kog mesta sveta, preko telefona. Najočigledniji rezultati su smanjenje troškova, bolja je reprodukcija, smanjen je međutelidbeni razmak, mnogo brže i kvalitetnije se dobijaju analize zdravlja krava (ketoza, upala vimena...) i nema gubitaka koje su ranije imali. Za sve informacije se možete obratiti na sledeći telefon: 063/444258. Takođe možete slati pitanja, interesovanje za webinare i sve ostale zahteve na sledeću mejl adresu: sano@sano.rs .
_____________________________________________________________________________________________
Tokom više od 40 godina istorije, Sano je izrastao iz regionalnog ponuđača u svetski brend za efikasnu i modernu ishranu i proizvodnju životinja. Sa osam proizvodnih pogona, u 35 vlastitih preduzeća i sa više od 700 saradnika širom sveta, Sano se zalaže za zdrav rast u svakoj staji širom sveta i daje odgovore na pitanja kako savremenim tehnološkim rešenjima postići profitabilnu proizvodnju životinja.